Column: Oeps, pensioen vergeten: er staat voor 450.000 mensen nog een pensioen klaar, maar zij zijn onvindbaar

,,Meneer, u laat wat vallen!” Het overkomt je wel eens: er rolt geld uit je broekzak en iemand brengt het je na. Dat is sympathiek. Er zijn ook mensen die duizenden euro’s laten liggen. Je vraagt het af hoe het mogelijk is. En zelfs dan wordt het nagebracht.

Eind vorige week sprak ik met een journalist van De Telegraaf over het verschijnsel ‘onvindbaren’. Dat zijn mensen die pensioen hebben opgebouwd, maar geen idee hebben dat dit voor hen klaarstaat.

Denk aan iemand die misschien al decennialang een eigen bedrijf heeft, maar eind jaren zeventig een aantal jaren ergens als werknemer in dienst was. Dat was voordat het sofinummer werd ingevoerd. Als er dan één onderdeel van de NAW-gegevens mist, kan het zijn dat het pensioenfonds hem of haar niet kan vinden. Of iemand die in die tijd vanuit Italië of Spanje in Nederland werkte en na jaren weer terugging naar zijn familie. Een paar keer verhuisd en dan nooit meer gedacht aan een mogelijk pensioen.

Een niet doorgegeven verhuizing
Die pensioentjes staan nog steeds klaar. Naar een recente schatting zijn er 450.000 mensen ‘zoek’. Dat aantal zal waarschijnlijk niet verder groeien, dankzij het BSN-nummer. Pensioenfondsen zoeken actief naar deze mensen. Ze hebben er niks aan dat het geld bij hen blijft staan.

Het bedrag is opgebracht door de deelnemer en zijn werkgever bij dat pensioenfonds, en vervolgens gegroeid doordat er rendement uit beleggingen aan is toegevoegd. Dat geld moet dus naar die deelnemer. Pensioenfondsen gaan in hun administratie vaak vijftig of zestig jaar terug in de tijd. Een fout in het personeelsbestand of een niet doorgegeven verhuizing van jaren geleden kan dus grote gevolgen hebben.

Slim kan zoeken op naam
Ik sprak met De Telegraaf omdat er een nieuwe manier is gevonden om deze spoorloze deelnemers op te sporen. De Sociale Verzekeringsbank heeft een systeem dat slim kan zoeken op naam. Verschillen in schrijfwijze van namen kunnen dan in combinatie met de geboortedatum toch leiden tot een mogelijk juiste persoon. In een eerdere pilot leidde dat al tot 13 procent match. Nu al hebben meer dan 120 pensioenfondsen aangegeven hier gebruik van te willen maken.

Dat betekent dat over een paar maanden veel mensen een brief kunnen krijgen met de mededeling: er staat nog een paar duizend euro voor je klaar. Dat het geld eindelijk terecht is op de goede plek, geeft een opgeruimd gevoel bij het pensioenfonds. En voor mensen die er niet meer op hadden gerekend is het ook een meevaller. Het kan natuurlijk nooit kwaad om zelf eens te kijken wat je hebt staan aan pensioen. Dat kan op Mijnpensioenoverzicht.nl of via de app Pensioenchecker.

Ger Jaarsma
Voorzitter Pensioenfederatie

Gepubliceerd in het Friesch Dagblad van 17 mei 2022