Steun pensioensector voor klimaatambitie

Vandaag biedt een groep Nederlandse financiële instellingen haar Spitsbergen ambitie 2018-2020 aan aan Ed Nijpels van de Klimaattafel. Met deze klimaatambitie wil deze groep klimaatverandering tegengaan via financieringen en beleggingen. Doel is om samen de transitie naar een CO2-arme economie te versnellen.

De pensioensector steunt deze ambitie en andere initiatieven die bijdragen aan de klimaatdoelstelling van Parijs. Samenwerking op dit terrein is noodzakelijk en cruciaal. Pensioenfondsen en hun uitvoerders voelen de gezamenlijke verantwoordelijkheid om met financieringen en beleggingen een positieve bijdrage te leveren.

Pensioenfondsen en hun uitvoerders geven door verschillende activiteiten invulling aan de ambities om klimaatverandering tegen te gaan, met een horizon tot 2020 of verder. Door actieve participatie in high levelgroepen van de Europese Commissie op het terrein van sustainable finance draagt de sector bij aan de ontwikkeling van betrouwbare duurzaamheidsdata. 

Daarnaast hebben pensioenfondsen en andere financiële instellingen de open source meetmethode PCAF geïntroduceerd, waarmee actief de impact van beleggingen op het klimaat (waaronder CO2) kan worden gemeten. Pensioenfondsen nemen via hun uitvoeringsinstanties deel aan de Taakgroep Financiering, die onderhandelaars van het Klimaatakkoord adviseren over financiering van de plannen uit dit belangrijke akkoord. Ook zijn pensioenfondsen vertegenwoordigd in het Platform voor Duurzame Financiering van De Nederlandsche Bank (DNB) en in SPIL (Sustainable Pension Investments Lab).