Voorstel hoofdlijnen Klimaatakkoord gepresenteerd

Het internationale doel van het Klimaatakkoord van Parijs dat Nederland in 2015 ondertekende, is de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan twee graden Celsius. Het voorstel voor de Nederlandse bijdrage aan deze wereldwijde klimaatdoelstelling werd 10 juli door Ed Nijpels, de voorzitter van het Klimaatberaad, aangeboden aan minister Wiebes van EZK. De minister heeft het voorstel met een begeleidende brief doorgeleid naar de tweede Kamer.

De verkenning richtte zich op maatregelen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Zo moet de productie van hernieuwbare energie vervijfvoudigen, moeten wijken verduurzamen en zal het gebruik van aardgas worden ontmoedigd. De industrie zal moeten omschakelen van fossiele naar schone energie, de landbouw gaat zich richten op lagere uitstoot van CO2 en de vervoerssector gaat maatregelen nemen om de omslag van fossiel naar elektriciteit mogelijk te maken en brandstof te vergroenen. Er zijn 5 sectortafels onder het Klimaatberaad ingericht, voor mobiliteit, wonen, industrie, elektriciteit en landbouw. Zij zullen met concrete maatregelen en projecten komen. Daarnaast zijn er twee taakgroepen ingericht: de taakgroep Arbeid en scholing en de taakgroep Financiering.

Matchen vraag en aanbod financiering
Om deze energie- en klimaatambities te realiseren zijn grote investeringen nodig. In de markt is geld beschikbaar, maar projecten en kapitaal moeten elkaar wel kunnen vinden. De taakgroep Financiering, waarin banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en Invest-NL vertegenwoordigd zijn, heeft concrete aangrijpingspunten geïnventariseerd om de match tussen vraag en aanbod van financiering te verbeteren. In de tweede helft van 2018 zal de taakgroep Financiering adviseren over de financierbaarheid van concrete projecten uit de sectortafels van het Klimaatakkoord.

Klimaatimpact beleggingen meten
De taakgroep heeft als aanbeveling aan de financiële sector om financieringsvormen die banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders kunnen leveren, beter onderling af te stemmen. Zo kan beter worden aangesloten op de financieringsbehoeften van initiatiefnemers in de energietransitie. Een andere aanbeveling is het meten van de klimaatimpact van alle investeringen en beleggingen en deze extern te rapporteren en te gebruiken bij het bepalen van beleggings- en investeringsbeleid. De taakgroep heeft daarnaast als aanbeveling voor de initiatienemers aan de sectortafels om te zorgen voor voldoende schaal van projecten en als aanbeveling aan de overheid om zorg te dragen voor een robuust kader en een breder mandaat voor InvestNL.

Bron: Klimaatberaad