Minister Hoekstra stuurt brief aan de Tweede Kamer over CO2-stresstesten

Minister Hoekstra van Financiën heeft op 3 december een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over nut en noodzaak van CO2-stresstesten.

In de brief gaat de minister, mede namens de minister van Economische Zaken en Klimaat, in op klimaat- en transitierisico’s voor financiële instellingen, nut en noodzaak van CO2-stresstesten, het belang van transparantie over klimaatimpact en heldere transitiepaden.

De minister stelt dat het gehele bedrijfsleven, waaronder financiële instellingen, een cruciale rol hebben in het faciliteren van de transitie naar een CO2-neutrale energievoorziening. Hoekstra waarschuwt voor klimaat- en transitierisico’s voor de financiële sector: fysieke risico’s die kunnen leiden tot forse afschrijvingen op investeringen na grote schade door bijvoorbeeld overstromingen of droogte. Daarnaast lopen financiële instellingen risico’s door blootstelling aan sectoren waarin krimp plaatsvindt door de transitie naar een CO2-neutrale energievoorziening.

DNB heeft in oktober een stresstest gepubliceerd waarin voor het eerst is doorgerekend wat de gevolgen van de energietransitie kunnen zijn voor het Nederlandse financieel systeem als geheel. De minister ziet dit als goede eerste stap in de ontwikkeling van klimaatstresstesten. DNB kijkt hoe zij klimaatrisico’s verder in het toezicht kan verankeren. 

Tot slot meldt de minister in zijn brief dat de financiële sector in de taakgroep Financiering van het klimaatakkoord praat over concrete plannen en aanbevelingen om de beoogde transitie te faciliteren of te versnellen. Nederlandse financiële instellingen werken ook aan methodieken om de CO2-voetafdruk in kaart te brengen, onder andere via het Platform for Carbon Accounting Financials. Daarnaast lopen er in Europa ook initiatieven om meer duidelijkheid te krijgen over de duurzaamheid van investeringen.

Bron: ministerie van Financiën / Pensioenfederatie