Belangrijke wijziging in het proces van automatische waardeoverdracht

Veel pensioenuitvoerders en/of uitvoeringsorganisaties zijn momenteel bezig met het inrichten van het proces om automatische waardeoverdrachten van kleine pensioenen mogelijk te maken.

Het proces staat beschreven in het servicedocument Waardeoverdracht klein pensioen. Onderdeel van het proces is het voorschrift om in de omschrijving bij de overboeking van de overdrachtswaarde twee gegevens mee te geven:

  1. de geboortedatum van de deelnemer; en
  2. het klantherkenningsnummer (niet zijnde bsn) van de deelnemer, zoals ont­vangen van de Stichting Pensioenregister.

De weergave van de omschrijving dient door alle pensioenuitvoerders op een uniforme wijze plaats te vinden, zodat de gegevens desgewenst geautomatiseerd kunnen wor­den uitgelezen door de ontvangende pensioenuitvoerder. Daarom werd voorgeschreven dat beide gegevens worden gescheiden door een puntkomma.

Onlangs is gebleken dat niet alle banken een puntkomma accepteren in een bankomschrijving. In overleg met de Betaalvereniging en de Koepelwerkgroep waardeoverdracht klein pensioen is daarom besloten dat de puntkomma wordt vervangen door een komma.

Dit betekent bijvoorbeeld dat voor een deelnemer met geboortedatum 2 augustus 1996 en een klantherkenningsnummer S345690000-02 de omschrijving bij de overboeking als volgt wordt weergegeven: 02081996, S345690000-02
Dus: <DDMMEEJJ><komma><klantherkenningsnummer>

Het servicedocument is op dit onderdeel aangepast.

Bron: Pensioenfederatie