Advies van Europese Expertgroep: belangrijke mijlpaal voor invulling Taxonomie

Op 9 maart publiceerde de Europese Technische Expert Groep voor Duurzame Financiering haar eindrapport met adviezen voor een Europese taxonomie. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de invulling van de taxonomie.

De taxonomie is een Europees raamwerk voor investeerders en bedrijven om te bepalen of economische activiteiten, en daarmee ook gerelateerde beleggingen, als milieuvriendelijk kunnen worden aangemerkt. De Europese Commissie zal op basis van de adviezen in het rapport secondaire wetgeving ontwikkelen.

Het rapport bevat adviezen over hoe bedrijven en investeerders kunnen bepalen of een economische activiteit aan de groene screeningscriteria voldoet, maar ook hoe ze hierover moeten rapporteren. Voor een pensioenfonds zou dit gaan over het berekenen en rapporteren van het percentage van de portfolio dat als 'taxonomie-conform' aangemerkt kan worden.

Daarnaast publiceerde de Expertgroep ook een gebruikershandleiding voor een nieuwe vrijwillige Europese standaard en label voor groene obligaties. In een eerdere aanbeveling stelde de Expertgroep dat de EU regels op moet stellen voor bedrijven die onder dit label groene obligaties willen uitgeven. De Europese Commissie onderzoekt momenteel de mogelijkheden om dit idee in wetgeving te verankeren.

De Expertgroep, waarin namens de pensioensector PGGM is vertegenwoordigd, zal nog tot september 2020 aanblijven als adviesgroep voor de Europese Commissie. De Expertgroep zal de Commissie onder andere adviseren over standaarden, labels, data en rapportage en verdere uitwerking van vragen rondom klimaatgerelateerde benchmarks en taxonomie.

Bron: Europese Commissie