Dat duurzaam beleggingsbeleid pensioenfondsen verschilt, is logisch
Pensioenfondsen beheren het geld van hun deelnemers. Dat betekent dat ze in hun beleggingsbeleid keuzes maken waarbij zij de wensen van hun deelnemers betrekken. Ze kiezen bijvoorbeeld voor groene energie en stappen uit fossiel, of richten zich op thema’s als biodiversiteit of arbeidsrechten. Net wat belangrijke thema’s zijn in de sectoren waar hun deelnemers actief zijn. Evenals waar zich de meest prangende duurzaamheidsrisico’s voordoen in de portefeuille. Álle maatschappelijke problemen tegelijk te lijf gaan is lang niet altijd mogelijk en vaak ook niet het effectiefst. Belangrijk is om te weten waar in de keten daadwerkelijk het verschil gemaakt kan worden.
Onderzoek
Tientallen fondsen hebben daarom het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB) ondertekend. Daarin hebben zij samen met de overheid, vakbonden en ngo’s als PAX, Amnesty International en Oxfam Novib afspraken gemaakt om te voldoen aan internationaal aanvaarde normen voor verantwoord beleggen: de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Dat betekent dat zij gestructureerd naar duurzaamheidsrisico’s (due diligence) gaan doen. Dat geeft inzicht in waar beleggingen mogelijk een negatief effect hebben op samenleving en milieu en geeft zo richting aan een onderbouwd verantwoord beleggingsbeleid. Daarnaast krijgen beleggingen die juist een positieve impact teweeg brengen, ook steeds vaker een plek in de beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen. Door gericht te beleggen in bedrijven en projecten die bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) helpen pensioenfondsen duurzame economische ontwikkeling vooruit. Zo doen Nederlandse pensioenfondsen diverse investeringen die bijdragen aan de energietransitie.
Ongeveer driekwart van de pensioenen wordt gefinancierd uit de beleggingsopbrengsten. Voor een goed en betaalbaar pensioen zijn de opbrengsten uit beleggingen dus broodnodig. Het meewegen van de maatschappelijke effecten van beleggingen is inmiddels mainstream geworden. De Eerlijke Geldwijzer heeft het beleid van de tien grootste pensioenfondsen voor de derde keer door langs de meetlat gelegd. Zij hanteren daarvoor een eigen methodiek, de fair finance guide. Daarin wordt het beleggingsbeleid op een breed scala aan thema’s gescoord. Zo kan het dat deze methodiek een ander beeld laat zien dan andere benchmarks die ESG-beleid van Nederlandse pensioenfondsen waarderen. Gezien het feit dat pensioenfondsen keuzes maken en focus aanbrengen, is het te verwachten dat die scores verschillende uitslagen laten zien per fonds en soms ook lager uitvallen. Dat het verantwoord beleggingsbeleid van pensioenfondsen verschilt, is dus ook minder verrassend dan het lijkt.
Bron: Pensioenfederatie / Eerlijke geldwijzer