Kabinetsreactie initiatiefnota private equity

Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes hebben een kabinetsreactie op de initiatiefnota van Kamerlid Nijboer (PvdA) over private equity gestuurd.

I

n de kabinetsreactie wordt eerst een algemene appreciatie gegeven van de rol van private equity in de Nederlandse economie, en de mogelijke risico’s die daaraan zijn verbonden. Daarna volgt een appreciatie van de twaalf maatregelen die in de initiatiefnota worden voorgesteld om de gesignaleerde excessen te bestrijden. Het kabinet hecht grote waarde aan een financiële sector die integer is en dienstbaar aan de reële economie. Tot die financiële sector behoren ook private-equityinvesteerders. Zij vervullen volgens het kabinet een belangrijke rol als alternatieve bron voor financiering voor het Nederlandse bedrijfsleven, naast bancair krediet.

In de initiatiefnota wordt onder meer aandacht gevraagd voor kostentransparantie. Het kabinet onderschrijft de oproep om openheid van de initiatiefnemers. In de Pensioenwet is sinds 2014 verankerd dat pensioenfondsen in hun jaarverslag de kosten van pensioenbeheer, vermogensbeheer en transactiekosten moeten presenteren. Pensioenfondsen zijn bovendien verplicht dit kostenoverzicht op de website te publiceren, zodat ook deelnemers direct inzicht hebben in de kosten die hun pensioenfonds maakt. Nederlandse pensioenfondsen lopen internationaal vergeleken voorop wat betreft de openheid over de kosten(structuren) van vermogensbeheer, aldus minister Dijsselbloem.

Het kabinet leest de oproep over kostentransparantie als een oproep aan de private-equitysector. Door te rapporteren volgens standard reporting lines kunnen private-equityfondsen meer inzicht geven in de kosten die zij doorrekenen aan beleggers (zoals pensioenfondsen), en in de inkomsten die zij zelf ontvangen. Het kabinet is hier voorstander van.

Bron: Ministerie van Financiën