Eerste Kamer stemt in met wet Verbeterde premieregeling

De Eerste Kamer heeft dinsdag 14 juni ingestemd met de wet Verbeterde premieregeling. De wet regelt dat deelnemers met een premieovereenkomst in de uitkeringsfase desgewenst kunnen doorbeleggen en een variabele pensioenuitkering kunnen aankopen.

De senaat nam bij de behandeling van het wetsvoorstel een motie aan. Dit was een gewijzigde motie van de senatoren Van Rooijen en Oomen. Deze beoogt te regelen dat alle partijen in staat worden gesteld om de variabel uitkering aan te bieden, ook in het geval van vrijwillige regelingen. De Eerste Kamer ziet graag dat de eis van een tien procent werkgeversbijdrage niet knellend werkt bij het kunnen aanbieden van een variabele uitkering. De staatssecretaris is verzocht om te onderzoeken hoe knelpunten weggenomen, met de intentie om een wetswijziging nog mee te nemen in een veegwet.

Een tweede motie - ingediend door senator Rinnooy Kan - werd aangehouden. Deze motie wil een eenmalig breed shoprecht toekennen in de uitkeringsfase. Dit houdt in dat een deelnemer op pensioendatum eenmalig kan shoppen naar de uitkeringsvorm (vast of variabel) bij een pensioenuitvoerder naar keuze. De staatssecretaris heeft een onderzoek toegezegd om de mogelijkheden te verkennen. De motie zal niet in stemming worden gebracht, zolang de onderzoeksresultaten onbekend zijn.

De aangepaste lagere regelgeving bij de wet Verbeterde premieregeling wordt momenteel uitgewerkt. In de nieuwe wetgeving zijn op diverse punten overgangstermijnen opgenomen.

De beoogde datum van inwerkingtreding van de wet Verbeterde premieregeling is 1 september 2016.

Bron: Pensioenfederatie