Er gaan geluiden dat het met deze wetsbehandeling wel eens een hete herfst kan gaan worden. Ik denk dat het wel mee zal vallen. Ten eerste ligt er aan deze wet een breed gedragen akkoord ten grondslag, waar partijen langdurig over hebben gesproken en nagedacht. Ten tweede heeft de Raad van State in zijn advies geen juridische hobbels gezien. En wat belangrijk is: er is ontzettend veel gerekend aan dit nieuwe stelsel, zowel door pensioenfondsen als door wetenschappers. Zo is in kaart gebracht wat de Wet toekomst pensioenen gaat betekenen voor deelnemers en gepensioneerden in elke fase van hun leven. Onderzoek van Netspar laat bijvoorbeeld zien dat voor gepensioneerden het nieuwe stelsel meer kans biedt op verhoging van hun pensioen dan het huidige, waarin pensioenfondsen grote buffers moeten aanhouden. En de afschaffing van de doorsneesystematiek betekent dat jongeren aan het begin van hun carrière meer pensioen gaan opbouwen dan in het huidige stelsel. Duidelijk is dat de groep rond de 45 jaar daarvoor gecompenseerd moet worden. Hoe het stelsel uitwerkt op verschillende groepen, is dus in grote lijnen bekend.
Natuurlijk is niet alles te voorspellen; de rentestand en de opbrengsten uit beleggingen blijven bepalend voor de hoogte van het pensioen. Dat is nu zo, en dat blijft zo. Op dit moment buigt de commissie parameters zich over een model om economische scenario’s te genereren. Een vraag daarbij is hoe veel extreme economische scenario’s met bijvoorbeeld een inflatie van 10% hierin voor moeten komen. Een interessante exercitie voor de experts, maar het zegt niets over of de keuze voor een nieuw pensioenstelsel de juiste is. De voordelen van de Wet toekomst pensioenen (meer kans op verhogen, meer inzicht in eigen pensioenopbouw, toekomstbestendig) blijven overeind. Wachten op de uitkomst van deze commissie heeft echt geen enkele meerwaarde.
Kortom, we beseffen dat het best een strakke agenda is, en pensioen is zacht gezegd niet het enige dossier dat de aandacht vraagt deze maanden. Maar dit is hét moment om de stap te zetten naar een vernieuwd, toekomstbestendig pensioenstelsel.
Ger Jaarsma
Voorzitter Pensioenfederatie