Column: Toch maar beleggen in private equity?

Het is een thema dat de afgelopen weken af en toe de kop op stak. Pensioenfondsen die investeren in private equity. Of, met een minder beladen term: in niet-beursgenoteerde bedrijven

De rendementen van deze vorm van beleggen zijn hoog. Het afgelopen jaar leverde dat voor een groot pensioenfonds zo’n 2500 euro per deelnemer op. Na aftrek van kosten, wel te verstaan. Helaas, om die kosten is ’t hem nu juist te doen. Beleggen in niet-beursgenoteerde bedrijven vraagt om specifieke marktkennis. Die kennis is schaars, en dus duur, zo werkt dat nu eenmaal. Ik zou willen dat het anders was, maar dat is niet zo.

In de publieke opinie, zoals gebruikelijk het meest pregnant verwoord op social media, was daarmee het oordeel snel geveld. Kort samengevat: hoge bonussen voor beleggers in private equity is een schande. Zakkenvullers belonen, hoe durf je! Daar kun je beter vandaag dan morgen mee stoppen. Die reactie is in essentie begrijpelijk. Hoge bonussen zijn niet voor niets mikpunt van kritiek. Ook ik vind de fees voor deze investeerders te hoog. Daar moet zeker iets aan gebeuren.

Tegelijkertijd pleit ik er om de zaken in een breed perspectief te zien. Allereerst zijn pensioenfondsen, als ze tenminste een grote klant zijn van een van deze beleggers, in een positie om iets aan hun voorwaarden te veranderen. Overigens gebeurt dat al, want de bedragen die in de pers circuleerden zijn deels reserveringen. Uitbetaling vindt pas plaats als aan diverse specifieke vereisten wordt voldaan.

Daarnaast is er het punt van de doelmatigheid. Mijn vraag aan alle critici op social media is daarom niet: zijn de fees voor beleggers in private equity te hoog? Daarover zijn we het namelijk eens. Mijn vraag aan de critici is: wat wil je dan? 2500 euro rendement in een goed jaar, betekent volgens een conservatieve schatting al gauw zo’n 40.000 euro over een gehele loopbaan. Wil je dat ontzeggen aan al die mensen die zo hard werken, vaak in het algemeen belang? Moeten zij straks met minder rondkomen omdat jij je zegje wilde doen op Twitter?

Het lijkt me niet dat we de discussie op deze manier moeten voeren. Het is namelijk een kwestie van balanceren. Je moet als pensioenfonds rekening houden wat de samenleving belangrijk vindt op het gebied van duurzaamheid en andere waarden. En je hebt ook te maken met je core business: een goed pensioen voor de mensen die hun geld aan jou hebben toevertrouwd.

Het mooie is: pensioenfondsen doen beide. Dat is een hele kunst. En daar mogen ze best trots op zijn.

Ger Jaarsma
Voorzitter Pensioenfederatie