Flexibeler en moderner
De kunst is natuurlijk om dat zo te houden. Elk goed systeem moet af en toe worden aangepast, en dat geldt dus ook voor ons pensioenstelsel. Daarom ligt er een nieuwe wet bij de Tweede Kamer, die naar verwachting na de zomer zal worden behandeld. Het is een wet die het stelsel flexibeler en moderner maakt. Het huidige stelsel is namelijk op zich prima, maar nogal star. Er zijn allerlei regels die niet meer passen bij deze tijd, waardoor het indexeren van pensioenen bijvoorbeeld traag verloopt.
Als de nieuwe wet wordt aangenomen, gaat dat allemaal wat vlotter. Als het economisch goed gaat, kunnen de pensioenen sneller omhoog. Daar staat tegenover dat de pensioenen dalen als het economisch slecht gaat, zoals nu. Daar moeten we wel eerlijk over zijn. Maar per saldo kunnen de pensioenfondsen eerder uitkeren omdat ze zich niet meer aan allerlei regels hoeven te houden die hen dwingen om de hand op de knip te houden.
Er is nog een voordeel van het nieuwe systeem: je kunt beter zien hoe je eigen pensioen er precies voorstaat. Je krijgt namelijk een overzicht hoeveel geld er voor jou is belegd en wat dat naar verwachting gaat opleveren. Dat vind ik een goeie zaak, want je pensioen is immers voor jou. Jij spaart ervoor, samen met je werkgever, en je pensioenfonds zorgt ervoor dat dat geld over een langere periode met een factor twee of drie wordt vermeerderd.
Natuurlijk zitten er haken en ogen aan zo’n nieuwe wet. Het invoeren van een nieuw systeem kost veel tijd. Daarom krijgen de fondsen tot 2027 om over te stappen. Het invoeren van een nieuw systeem gaat ook met veel werk gepaard, en dat in een tijd dat goeie mensen soms lastig zijn te vinden. We zijn als sector dus op zoek naar enthousiastelingen die ons willen helpen dit nieuwe systeem in te voeren. Heb je belangstelling? Stuur een bericht, ik help je graag verder.
Ger Jaarsma
Voorzitter Pensioenfederatie
Gepubliceerd in het Friesch Dagblad van 9 augustus 2022