Column: Gaat u erop achteruit? De criticasters lijken bezig met een slotoffensief, maar een nieuw pensioenstelsel is onvermijdelijk

Of de nieuwe pensioenwet door de Eerste Kamer wordt aangenomen is nog de vraag. Velen houden liever vast aan het oude model. Maar als de rentestanden straks weer lang laag blijven - het IMF verwacht dat - is een nieuw stelsel onvermijdelijk, schrijft Ger Jaarsma.

Gaat u er op achteruit? In ‘kritische’ tv-programma’s hoort u soms stevig geweeklaag over de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) ofwel ons nieuwe pensioenstelsel. Die wet kan per 1 juli 2023 ingaan, als binnenkort de Eerste Kamer ermee instemt. In de Tweede Kamer is er al veel over gedebatteerd, er zijn onder meer sessies met experts geweest, met als resultaat dat een meerderheid instemde.

In de Eerste Kamer kan dat ook gebeuren, maar niet als een klein aantal verbeten politieke tegenstanders zijn zin krijgt. Ze lijken bezig met een slotoffensief om alsnog een democratische meerderheid te halen. Ze zijn dan ook vaste gast in sommige tv-programma’s, waar ze uitvoerig aan het woord gelaten worden. Geregeld heb ik ze daar weerwoord gegeven, maar als de verhouding met vier (tegenstanders) tegen één (voorstander) uit het lood schiet, dan blijf ook ik liever onder de radar.

Geen indexering
Vaak presenteren de criticasters het huidige stelsel als ‘beter’. U weet wel, dat mooie stelsel waardoor u als gepensioneerde al vijftien jaar lang steeds weer geen indexering ontving, terwijl de economie goede jaren draaide. Ooit was de verwachting dat het pensioen steeds zou meegroeien, maar tientallen jaren geleden kon niemand voorzien dat de rente zo lang zo laag zou blijven, met alle vervelende, langdurige pensioengevolgen van dien.

Maar is dat tijdperk dan niet voorbij? Nee, de rente piekt nu even onder druk van Russisch geweld en energieproblemen, maar op de wat langere termijn gaat die rente weer omlaag en blijft daar, voorziet het IMF. Zouden de fans van het huidige stelsel dan goed kunnen uitleggen waarom er jaar in, jaar uit, steeds weer niet geïndexeerd kan worden?

Ook jongeren
Onder andere daarom moeten we nodig toe naar een ander stelsel, eentje dat wel meebeweegt met de economie – en eentje dat beter rekening houdt met niet alleen de gepensioneerden, maar ook met jongeren. Want voor zo’n lange termijnregeling als pensioen moet je natuurlijk ook straks nog draagvlak hebben.

Terug naar de critici: Natuurlijk is de nieuwe wet – net als de oude – geen wondermiddel. Ook voor de Wtp zijn afwegingen gemaakt en compromissen gesloten.

Ger Jaarsma
Voorzitter Pensioenfederatie

Gepubliceerd in het Friesch Dagblad van 18 april 2023