Onder het vergrootglas

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel komt al aardig op stoom, ziet Ger Jaarsma, maar al werkende weg komen de fondsen nog wel zaken tegen die snel verhelderd moeten worden.

In de laatste weken vóór het nieuwe kabinet aantrad, verschenen maar liefst twee voortgangsrapportages over pensioen. Beter gezegd: over de invoering van de nieuwe pensioenwet, die nu in volle gang is. De pensioenfondsen liggen dus onder het vergrootglas, bij zowel het ministerie van SZW als de onafhankelijk regeringscommissaris. Ze rapporteren ook regelmatig daarover. De rapporterende minister (Carola Schouten) wordt straks de eerste vrouwelijke burgemeester van haar woonplaats Rotterdam, ondertussen is Eddy van Hijum de nieuwe pensioenminister geworden. De onafhankelijke regeringscommissaris heet Fieke van der Lecq, een vrouw met veel verstand van de sector. Beiden schreven ze dat de pensioensector stevig aan de slag is, goed op schema ligt – maar hard moet blijven werken aan de overgang naar het nieuwe pensioenstelstel.

Realistisch optimisme overheerst. De eerste – vaak kleine – pensioenfondsen gaan per 1 januari 2025 over, gevolgd door grotere fondsen, die per 1 juli of per 1 januari van de daarop volgende jaren overstappen. Uiterlijk op 1 januari 2028 moet de operatie afgerond zijn. Dat blijkt nog steeds haalbaar.

Het gaat dus goed, maar er zijn ook punten van zorg. Regeringscommissaris Van der Lecq kijkt niet alleen naar pensioenfondsen, maar ook naar vakbonden, werkgeversorganisaties en individuele werkgevers. Want pensioen is een arbeidsvoorwaarde en daarbij kom je direct in aanraking met vakbonden en zeker ook met ‘de baas’. Enkele tienduizenden ondernemers met personeel hebben de plicht om iets te doen qua pensioen, via ‘verzekerde regelingen’, voor hun mensen. Maar die werkgevers kijken het nog even aan, krijgen soms van hun boekhouder het advies om nog twee jaar te wachten – en doen dat ook. Niet de juiste koers, vindt de regeringscommissaris. Dat geeft straks opstoppingen, regel het gewoon nú goed.

Snel verhelderd
Ook moeten onduidelijkheden in de nieuwe pensioenwetgeving snel verhelderd worden, dat is nog iets waar de regeringscommissaris op aandringt. Het lijkt bijna onmogelijk na zo’n lange en uitvoerige politieke behandeling, maar het kan: er staan soms dingen in de wet die in de praktijk niet helemaal helder blijken. Tussen de toezichthouder (DNB, bekend van de goudstaven) en de pensioensector wordt er dan ook veel gecorrespondeerd. Want we willen niets aan het toeval overlaten.

Dit zijn maar een paar indrukken uit die rapportages. Het mag duidelijk zijn dat pensioenfondsen voortdurend en aan alle kanten op de voet gevolgd worden. Voorlopige conclusie: we gaan de goeie kant op, maar werkende weg komen we vast nog wel meer ‘leerzaams’ tegen terwijl we steeds meer op stoom komen.

Gepubliceerd in het Friesch Dagblad van 24 juli 2024