Vastigheid bij het pensioen? Hoera?
Een vast pensioen is niet ideaal, aldus Ger Jaarsma. Daarom waren ze dat niet onder het oude pensioenstelsel en ook niet onder het nieuwe stelsel.
Bestaanszekerheid, dat was hét modewoord vorig jaar. Vooral pensioen zou zekerheid moeten geven. Dus: vastigheid. Dus ook: een vast pensioen? Ja, veel mensen denken dat dat ideaal is voor gepensioneerden. Elke maand hetzelfde bedrag, jaar in jaar uit. Heerlijk toch?
Maar dat is onzin. Van 2008 tot 2022 zaten de pensioenen vast in regels en wetten. Elk pensioenfonds moest grote buffers aanhouden, de dekkingsgraad bepaalde alles. Sommige senioren maakten tot hun tachtigste nauwelijks mee dat hun pensioen kon veranderen. Heel gepensioneerd Nederland was dus veertien jaar lang tevreden, toch?
Nee, bepaald niet. Woest waren de mensen, met de seniorenomroep en de krant van ‘hardwerkend Nederland’ voorop. Hun lezers en kijkers werden er diep van overtuigd dat er meer geïndexeerd moest worden, maar verhoging bleef uit. De kreet was dan ook ‘Pensioenroof!’. Terwijl pensioenfondsen zich gewoon aan de wet hielden, werden ze zwartgemaakt in diverse documentaires met dezelfde kleur.
Maar gelukkig voor deze diep gegriefde mensen schijnt er nu licht achter de wolken. Na heel lang soebatten, debatteren en artikelsgewijze behandeling is er namelijk sinds juli 2023 een nieuwe wet, waardoor verhoging sneller kan. Dus werken pensioenfondsen hard aan de uitvoering, zodat per 1 januari 2025 dit nieuwe perspectief er is. Elk half jaar daarna gaan grote aantallen mensen over. In 2028 is het allemaal klaar. Wanneer het goed gaat met de economie, profiteren gepensioneerden daar meteen van mee. Hoera! Of, niet?
Hersteld?
Nee, bepaald niet. Politici die in 2023 tegen die wet stemden, hadden toen democratisch hun verlies kunnen nemen. Maar nee, dit zogenaamde onrecht moest ‘hersteld’ worden. Maar hoe dan? De wet werd niet ingetrokken en er werd niets over afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. Maar het verdraaien en spinnen bleef wel. Nu is het verhaaltje weer dat pensioenfondsen ‘bestaande vaste pensioenen willen omzetten naar variabele pensioenen die meebewegen met de beurskoersen’, aldus de NSC-fractie in de Tweede Kamer.
Tja, dat meebewegen met de beurzen deden de pensioenen altijd al. Van de rente moeten we het immers niet hebben. De schokken worden in het oude systeem opgevangen met miljardenbuffers, gevuld met het rendement van goede jaren. Die buffers komen straks grotendeels vrij en dat is goed nieuws. Ja, omlaag kan het ook, maar pensioenfondsen blijven tegenvallers opvangen. Die smeren ze uit over meerdere jaren, zodat u zo weinig mogelijk merkt van economische malaise.
Maar goed, u wilt toch vastigheid? We kunnen wel iets bedenken. Wanneer uw pensioen in het volgende jaar hoger uitvalt, dan kunnen we dat prima inhouden. Als er weer eens 11 procent verhoging aankomt, zal er best iemand anders blij mee te maken zijn. Iedereen blij. Toch?
Alle vastigheid op een stokje: pensioenen waren niet vast en ze worden niet vast. Verder verandert er eigenlijk heel weinig. Laat u niet gek maken.
Gepubliceerd in het Friesch Dagblad van 2 oktober 2024