Rapport over meerwaarde flexibele AOW gepubliceerd

Staatssecretaris Klijnsma heeft vrijdag 14 juli het eindrapport van een onderzoek over de meerwaarde van een flexibele AOW-datum aan de Kamer gestuurd. Het demissionair neemt geen standpunt in over het rapport.

Welke meerwaarde biedt een flexibele AOW-leeftijd voor mensen die voor AOW-leeftijd willen uittreden en dat nu nog niet kunnen? Deze vraag staat centraal in het onderzoek.

Eerst is onderzocht welke mogelijkheden mensen nu al hebben om voor of na AOW-leeftijd met pensioen te gaan en in hoeverre ze gebruikmaken van de mogelijkheden. Vervolgens is berekend of een flexibele

AOW-leeftijd werkenden de mogelijkheid geeft om eerder met pensioen te gaan dan nu al mogelijk is. Tot slot is met een enquête nagegaan of werkenden hun AOW daadwerkelijk eerder of later zullen opnemen.

Kortom, het is een actueel vraagstuk is of de overheid de AOW, oftewel de eerste pijler, moet flexibiliseren. Het aanvullend pensioen in de tweede pijler kent al flexibiliteit. Zo is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om pensioen te vervroegen of uit te stellen.

Bron: het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid