Koolmees beantwoordt Kamervragen over bereidheid deelnemers in te leveren voor duurzaam beleggen

Minister Koolmees geeft antwoord op Kamervragen van Van Weyenberg over duurzaam beleggen. Hij vindt het positief dat veel deelnemers duurzaam beleggen belangrijk vinden. Inzicht in het beleggingsbeleid is daarbij belangrijk.

Pensioenfondsen doen veel op het gebied van verantwoord beleggen. In de Pensioenwet is opgenomen dat pensioenfondsen in onder meer hun jaarverslag moeten opnemen op welke wijze rekening gehouden in het beleggingsbeleid rekening gehouden wordt met milieu, klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen. Daarnaast is in de wettelijk verankerde Code Pensioenfondsen afgesproken dat het bestuur voor draagvlak onder de deelnemers moet zorgen voor de keuzes over verantwoord beleggen.

Ook in het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Convenant Pensioenfondsen hebben de pensioenfondsen afgesproken in hun beleid en de uitbesteding de OESO-richtlijnen en de United Nations Guiding Principles te verankeren en hier transparant over te zijn, bijvoorbeeld in hun jaarverslag of op de website.

Daarnaast heeft een aantal pensioenfondsen samen met andere spelers in de financiële sector een commitment afgegeven aan het Ontwerp van een Klimaatakkoord. Dit commitment behelst, naast het zoeken naar financieringsmogelijkheden voor de energietransitie, het meten van de CO2 voetafdruk van de beleggingsportefeuille en later het opnemen van doelstellingen die bijdragen aan het Klimaatakkoord van Parijs.

Bron: Ministerie van SZW / Pensioenfederatie