Overzicht financiële positie en kans op verlagen leden Pensioenfederatie obv actuele dekkingsgraden van 30 november 2020

De Pensioenfederatie publiceert een overzicht van de financiële positie van haar leden. Op basis van de actuele dekkingsgraad van 30 november geven de pensioenfondsen hun verwachting over het wel of niet verlagen van de pensioenen. Het beeld is divers, en op basis van de dekkingsgraad van 30 november hoeven veruit de meeste pensioenfondsen niet te verlagen.

Benadrukt wordt dat dit verwachtingen zijn. Immers, de actuele dekkingsgraad op 31 december 2020 is bepalend. Ook kan politieke besluitvorming leiden tot aanpassingen.

Gebaseerd op huidig financieel toetsingskader (FTK)
Pensioenfondsen die langer dan 5 jaar onder een dekkingsgraad van 104,3% zitten en die op 31 december 2020 een dekkingsgraad hebben die lager is dan 90%, moeten de pensioenen verlagen totdat die 90% weer is bereikt. Deze verplichting staat in het huidige financieel toetsingskader (FTK). Het overzicht is op dit FTK gebaseerd.  

Kabinetsbesluit
Vanuit de politiek klinken signalen dat de verlagingen – zeker ook in combinatie met de economische situatie die verslechterd is door de corona-uitbraak – moeten worden opgeschort. De Pensioenfederatie begrijpt dit gevoel maar wijst erop dat de financiële situatie van de betreffende pensioenfondsen daarmee niet verbetert. 

Actualisering 5 januari 2021
Omdat de dekkingsgraad van 31 december 2020 bepalend is voor het al dan niet moeten verlagen, actualiseren wij dit overzicht op dinsdag 5 januari 2021. Ook dan bevat de lijst nog voorlopige gegevens. De definitieve gegevens zijn naar verwachting omstreeks 20 januari 2021 beschikbaar. Het overzicht zal dan ook steeds worden bijgehouden. 

Jaarlijkse lijst in transitieperiode
Tijdens de transitieperiode naar het nieuwe pensioencontract, van 2021 tot 2026, zijn verlagingen van pensioen niet uitgesloten. De Pensioenfederatie gaat daarom jaarlijks dit overzicht publiceren.

Bron: Pensioenfederatie