Klimaatverandering is kernpunt in beleggingsbeleid pensioenfondsen

In het Klimaatcommitment dat financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen, hebben ondertekend, beloven ze uiterlijk 2022 hun actieplannen te publiceren waarin ze aangeven hoe hun portefeuille 'Paris-proof' wordt. De voortgangsrapportage van KPMG die eind oktober verschijnt geeft weer hoe ver partijen daarmee zijn. Het rapport van de Eerlijke Geldwijzer over dit onderwerp kan op die manier ook worden gezien als een tussenmeting.

Wereldwijde standaard PCAF
Veel van de aanbevelingen in het rapport zijn actueel. Pensioenfondsen implementeren op dit moment de due diligence-richtlijnen van de OESO binnen de afspraken die zij in het IMVB-convenant hebben gemaakt. Mocht er wetgeving komen, dan zijn zij voorbereid. Op het gebied van meten van de klimaatvoetafdruk van beleggingsportefeuilles wordt gebruik gemaakt van steeds betrouwbaardere methodologieën, zoals de wereldwijde standaard PCAF. Nederlandse pensioenfondsen stonden mede aan de wieg van PCAF en er is brede overeenstemming in de sector om dit te gebruiken.

Het meten van 'scope 3' emissies van bedrijven zal de komende jaren waarschijnlijk meer en meer mogelijk worden, omdat bedrijven moeten gaan rapporteren. Die informatie is noodzakelijk voor beleggers om afwegingen te kunnen maken welke bedrijven zij in portefeuille willen (houden). Nu is die informatie lang niet altijd beschikbaar, maar dat gaat dankzij wetgeving vanuit Europa snel verbeteren. 

Uitfaseren en engagement
Beleggen in fossiele brandstoffen brengt meer en meer financiële risico’s met zich mee. Veel pensioenfondsen werken aan een uitfaseringsstrategie van fossiele brandstoffen uit onze economie. Enkele pensioenfondsen hebben recent concrete stappen gezet door de fossiele sector uit te sluiten. Andere blijven aandeelhoudersdruk uitoefenen om deze bedrijven te bewegen naar duurzame energiebronnen. Pensioenfondsen werken samen met grote internationale vermogensbeheerders onder Climate Action 100+ om samen bedrijven te bewegen in de richting van schonere alternatieven. Binnen het initiatief GREEN werken pensioenfondsen samen om vastgoed te verduurzamen.

Specifiek
Pensioenfondsen zijn gericht op de lange termijn. Zij beheren namens specifieke groepen werkenden en gepensioneerden pensioengeld; voorafgaand aan strategische aanpassingen in het beleggingsbeleid wordt een zorgvuldig proces doorlopen. Gezien de huidige activiteiten op het gebied van meten van CO2, het opstellen van actieplannen en de implementatie van due diligence, kan verwacht worden dat bij een volgende rapportage al hogere scores worden gehaald. Niettemin; de basis van de score bestaat uit het referentiekader van de Fair Finance Guide. Daar wordt uitgegaan van uitgewerkt beleid op specifieke onderwerpen en thema’s. In tegenstelling tot financiële instellingen die leningen beoordelen en daarvoor op alle thema’s beleid nodig hebben, gaan veel institutionele beleggers veelal uit van passief beheer en van de index. Beleid komt meer voort vanuit de intrinsieke overtuigingen van het pensioenfonds en de voorkeuren van de specifieke deelnemersgroep waarvoor het fonds de pensioenen beheert.

Bron: Pensioenfederatie