Bijna 70% sollicitanten vraagt werkgever niet naar pensioenregeling

Den Haag, 1 november 2023 – Een grote meerderheid (81%) van de Nederlanders zegt zich meer te moeten verdiepen in hun pensioen, maar brengt dat nog niet in praktijk. Uit onderzoek van de Pensioenfederatie blijkt dat 68% van de respondenten in sollicitatiegesprekken überhaupt niet vraagt naar de pensioenregeling. “Het is een hardnekkig verschijnsel dat mensen vaak pas heel laat over hun pensioen gaan nadenken”, concludeert Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie waarin alle pensioenfondsen van Nederland verenigd zijn. “Dat zien we graag anders. Daarom stimuleren we dat mensen zich er eerder in verdiepen en persoonlijke keuzes maken.” 

Voor veel mensen is pensioen nog altijd een ver-van-mijn bed-show, zo bevestigt het onderzoek: ruim 26% vindt pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde, maar plaatst dat niet in de top drie. Ook heerst er onwetendheid over financiële vooruitzichten in de toekomst. Zo’n 65% van de ondervraagden weet niet exact hoeveel pensioen zij krijgen, wanneer zij stoppen met werken. 

Jaarsma: “Natuurlijk zouden we graag willen dat iedereen zich tijdig en goed voorbereid op het pensioen. Er is echt iets te kiezen, je kunt je pensioen aanpassen op jouw wensen. Denk aan eerder stoppen met werken. Denk ook aan het hoog/laag-pensioen, ofwel de keus om in de eerste jaren van je pensioen meer te ontvangen dan in de jaren daarna. Verdiep je er dus in, want een goed geregeld pensioen kan veel verschil maken in je leven straks.” Gemakkelijk en eenvoudig je pensioen checken kan via www.mpo.nl of via de Pensioenchecker app.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Factsnapp in opdracht van de Pensioenfederatie. In totaal werden 1028 respondenten ondervraagd.

Doorlopende campagne
De Pensioenfederatie wil de basis van pensioen eenvoudig uitleggen en de meerwaarde van pensioenfondsen onder de aandacht brengen bij een groot publiek. Dat doet ze met prikkelende feiten, het ontkrachten van misvattingen en ervaringsverhalen van gepensioneerden. Op de website vinden mensen wetenswaardigheden over pensioen en een online media campagne op Facebook en Instagram richt zich op veelgestelde vragen, fabels en feiten.