Pensioenfondsen konden ondanks lagere rendementen toch indexeren in 2022

Het jaar 2022 verliep voor pensioenfondsen geheel anders dan voorgaande jaren, zo blijkt vandaag uit de publicatie van de jaarcijfers van de vijf grootste fondsen. De laatste jaren groeiden de vermogens, terwijl die in 2022 juist een daling vertoonden. Toch kregen veel deelnemers en gepensioneerden in 2022 een verhoging van hun pensioen, wat jarenlang voor velen niet mogelijk was. Dat komt door de gestegen rente en door soepelere regels voor indexatie, die vooruitlopen op het nieuwe pensioenstelsel.

In 2022 daalden de vermogens deels door de stijgende rente, deels door internationale ontwikkelingen. Dankzij de gestegen rente daalden de verplichtingen die aan de andere kant van de balans staan, ook. Daardoor konden veel fondsen het pensioen verhogen. En zo kwamen de dekkingsgraden eind 2022 min of meer uit op hetzelfde niveau als aan het begin van dat jaar. Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds precies genoeg vermogen voor de pensioenen voor huidige en toekomstige gepensioneerden. Een pensioenfonds mag pensioen verhogen als het daarna een dekkingsgraad overhoudt van 105%  De meeste pensioenfondsen zitten daar nu boven.

In het nieuwe stelsel, waar de Tweede Kamer eind vorig jaar mee instemde, kan pensioen meer meebewegen met de stand van de economie. Grote pensioenvermogens aanhouden om aan een toegezegde hoogte van pensioen in de toekomst te voldoen, is dan niet meer nodig. Dit voorjaar wordt het nieuwe stelsel behandeld in de Eerste Kamer.

Bron: Pensioenfederatie