Rapport Profundo: een diapositief van klimaatplannen financiële sector
De financiële instellingen hebben actieplannen gepubliceerd waarin staat hoe zij de CO2-uitstoot in hun beleggingen en financieringen in lijn gaan brengen met een 1,5°C-scenario om zo bij te dragen aan de klimaatdoelen van Parijs. Woensdag 22 maart debatteert de Tweede Kamer over deze actieplannen en het voortgangsrapport van het Klimaatcommitment van de financiële sector.
Vandaag brengt Profundo voor de 'eerlijke geldwijzer' een onderzoek uit op basis van de Fair Finance Guide International (FFGI). Deze meting geeft een diapositief beeld van de actieplannen en het belicht wat er nog niet is: op welke gebieden nog emissiedata nodig is, welke rapportagemethoden nog in ontwikkeling zijn en hoe vergelijkbaarheid bevorderd kan worden.
De meting laat zien dat er sprake is van work in progress. Zo zullen de instellingen in 2023 de leidraad implementeren die meer duidelijkheid geeft over welke elementen in een actieplan thuishoren en hoe het CO2-gehalte van financieringen en beleggingen worden gemeten. Ook is er in de actieplannen nog vooruitgang gepland op het stellen van doelen en het meten van de scope. De beschikbaarheid van emissiedata zal de komende jaren dankzij de Europese wetgeving Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) toenemen, wat het beter meten van de emissies bij de eindgebruiker (scope 3) mogelijk zal maken. Zo nemen de huidige onvolkomenheden in de beschikbaarheid van data en methoden voor het meten in specifieke sectoren elk jaar verder af.
Met het publiceren van de actieplannen geven de financiële instellingen aan dat ze zich inzetten voor oplossingen om de klimaatdoelen van Parijs te halen en hoe ze dat willen doen. Daarvoor is ook een afgestemde samenwerking nodig tussen overheid, bedrijfsleven en financiële sector om de versnelling van verduurzaming mogelijk te maken. De overheid door te normeren, de juiste financiële prikkels in te zetten en te subsidiëren. Het bedrijfsleven door de transitie te omarmen, en duurzame producten en diensten te ontwikkelen en die rendabel te maken. De financiële sector zelf neemt haar verantwoordelijkheid door haar portefeuilles nog verder te richten op verduurzaming en het financieren van rendabele duurzame projecten.
Pensioenfondsen focussen zich vooral op de beleggingen waarin zij de grootste impact kunnen maken en kunnen (nog) niet overal sturen door onbetrouwbare of ontbrekende data. De financiering van de (Nederlandse) transitie komt vooral op gang door creatieve samenwerking tussen financiële sector, bedrijfsleven en overheid, in een open setting. Zie hier ook wat we daarover zeggen over voortgangsrapport.
Bron: Pensioenfederatie / Eerlijke Geldwijzer