Pensioenfederatie verwelkomt deal Europese regels due diligence

Vandaag is er in de Raad overeenstemming bereikt over de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). De wet gaat bedrijven verplichten om duurzaamheids-due diligence uit te voeren om mensenrechtenschendingen en milieuschade in hun waardeketens te voorkomen. 

De wetgeving gaat gelden voor grote bedrijven, met meer dan 1000 werknemers en 450 miljoen euro omzet. Dat betekent dat er minder bedrijven onder de CSDDD zullen vallen dan eerder was afgesproken met het Europees Parlement. De Pensioenfederatie is blij dat de wetgeving gaat bijdragen aan het uitbannen van misstanden bij beleggingen, maar betreurt de afzwakking van de wetgeving.  

De Nederlandse pensioensector heeft zich gecommitteerd om due diligence te verankeren in het beleggingsbeleid en stembeleid. De Pensioenfederatie had daarom graag gezien dat de CSDDD ook zou gelden voor beleggers, maar dat is niet het geval. Wel zal de Europese Commissie binnen twee jaar opnieuw naar de rol van de financiële sector gaan kijken.

Vervolgstappen

Het akkoord moet nu door het Europees Parlement goedgekeurd worden. De kans daarop lijkt groot. Na formele adoptie zal de Richtlijn omgezet worden in de Nederlandse wetgeving.