Pensioensector steeds transparanter over duurzaamheid

De AFM publiceerde op 14 mei een onderzoek over de implementatie van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Daaruit blijkt dat een zeer ruime meerderheid van de pensioenfondsen voldoet aan eisen uit de wet. Financiële marktdeelnemers, waaronder pensioenfondsen, moeten onder de SFDR transparant zijn over duurzaamheid. Bijna alle pensioenfondsen hebben meegedaan aan het onderzoek en vulden hiervoor vorig jaar een self-assessment in.

Het onderzoek laat verder zien dat pensioenfondsen duurzaamheid, en transparantie daarover, hoog op de agenda hebben staan. De groep pensioenfondsen die kiest voor een ambitieuze implementatie van de SFDR is gegroeid. Zo steeg het aantal pensioenfondsen dat aangeeft dat het ecologische en sociale kenmerken promoot – onder Artikel 8 SFDR –  van 46 procent in 2022 naar 58 procent in 2023. Deze pensioenfondsen beheren samen de pensioenen van 96 procent van de deelnemers.

Maatschappelijke effecten van beleggingen

Ook nam het aantal pensioenfondsen toe dat ervoor kiest om – volgens artikel 4 van de SFDR – te rapporteren over de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren. Dit doen ze aan de hand van een sjabloon met 18 vastgestelde indicatoren, bijvoorbeeld hoeveel CO2 bedrijven uitstoten en of ze zich houden aan de OESO-richtlijnen. Waar in 2022 nog 31 procent deze rapportage deed, is dit vorig jaar gestegen tot 41 procent.

Uitdagingen

De Pensioenfederatie is blij met deze uitkomsten. Nu pensioenfondsen en dienstverleners meer ervaring hebben opgedaan met de SFDR, kiezen meer fondsen voor een ambitieuzere aanpak. Tegelijkertijd blijven onze leden wel problemen ondervinden met de beschikbaarheid van duurzaamheidsdata over bedrijven. Ook is de Europese Commissie bezig met een herziening van de SFDR en is de kans aanwezig dat de regels straks flink op de schop gaan. Het blijft goed om deze uitdagingen in ogenschouw te nemen bij toezicht op de SFDR.