Dromen centraal in Week van het geld

‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’, dat is het thema van de Week van het geld die vandaag begon, met een aftrap in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Doel van de week is om jongeren te leren goed met geld om te gaan. Met slimme geldkeuzes kunnen ze hun dromen helpen waarmaken. De Pensioenfederatie organiseert tijdens de Week van het geld op scholen extra veel gastlessen, uiteraard over pensioen.

De Pensioenfederatie is al jaren partner van het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. In het platform zijn de krachten gebundeld van de financiële sector, wetenschap, overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties. Het grote doel is om verantwoord financieel gedrag te bevorderen. Gastlessen tijdens de Week van het geld (en het hele jaar door) zijn een voorbeeld daarvan.

“Jongeren belangrijk”
Ger Jaarsma: “Jongeren – en in het bijzonder mbo-studenten - zijn een belangrijke doelgroep als het gaat om financiële educatie. Zij komen relatief jong op de arbeidsmarkt en krijgen dan al in te maken met arbeidsvoorwaarden zoals pensioen. We hebben een speciale gastles over pensioen: Nu voor later. Zo zorgen we voor meer kennis en bewustzijn over het belang van een waardevol pensioen.”

“We geven de les op mbo-scholen die de gastles aanvragen en dat kan het hele jaar door. Medewerkers uit de pensioensector verzorgen vrijwillig de gastles. Rondom de Week van het geld organiseren we er extra veel. Dit jaar gaat het om ruim vijftig gastlessen. Dat is mooi, want hoe vroeger jongeren meer kennis krijgen over pensioen, hoe beter.”

Sparen en nadenken
‘Nu voor later’ is gericht op mbo-studenten. Het is een digitale les waarin de studenten op een aansprekende, laagdrempelige en interactieve manier basiskennis tot zich krijgen over sparen voor later en pensioen. De lesmodule stimuleert de studenten om op terugkerende momenten in het leven te denken aan 'sparen voor later' (pensioen). Daarnaast benadrukken we wat de jongeren zelf kunnen doen. Jaarsma: “Dat zijn drie dingen: Door ernaar te vragen bij je werkgever, door je inkomen voor later te beoordelen (jaarlijks, aan de hand van je pensioenoverzicht) en tot slot door na te gaan welke invloed veranderingen in je leven hebben op je pensioen. Check het nu, om later niet verrast te worden!”

De gastles ‘Nu voor later’, is gratis aan te vragen. Meer informatie is hier te vinden.

VO_MBO_WVHG_Hoofdvisual_1080x1080px