Pensioenfederatie positief over Europese Spaar- en Investeringsunie

De Pensioenfederatie is blij met de plannen voor de Spaar- en Investeringsunie die de Europese Commissie vandaag gepresenteerd heeft. Deze beleidsagenda moet er onder meer voor zorgen dat Europeanen meer en productiever gaan investeren. Bijvoorbeeld in het Nederlandse bedrijfsleven. Dat investeren kan via individuele beleggingsproducten, maar ook pensioenfondsen spelen een belangrijke rol in de agenda van de Commissie.

De ontwikkeling van de Spaar- en Investeringsunie brengt pensioenfondsen investeringskansen. Beter geïntegreerde Europese kapitaalmarkten geven potentieel toegang tot meer investeringsmogelijkheden tegen lagere kosten en risico’s. De Pensioenfederatie verwelkomt de initiatieven om Europese investeringen aantrekkelijker te maken. Zo komt er meer integratie en schaal in kapitaalmarkten. Ook is het goed dat er zo sterker Europees toezicht komt op grote grensoverschrijdende activiteiten op de Europese kapitaalmarkt.

Automatisch en transparant pensioen

De ontwikkeling van kapitaalgedekt pensioen in Europa is belangrijk voor een goed pensioen in tijden van vergrijzing. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van kapitaalmarkten en investeringen in Europese groei en innovatie. De Pensioenfederatie verwelkomt dan ook deze voorstellen voor Europese bevordering van tweede pijler pensioen, ook in EU-lidstaten waar deze onderontwikkeld zijn. De EU wil onder meer stimuleren dat er automatische deelname aan pensioenregelingen komt, met daarbij transparantie over de hoogte van het pensioen voor burgers en beleidsmakers. Ook wil de EU financiële geletterdheid verhogen. Het is verstandig dat de Commissie hierbij ruimte laat aan de lidstaten om dit op een eigen, passende manier vorm te geven.

Nieuwe regels pas na implementatie Wtp

De Europese Commissie komt in het vierde kwartaal van 2025 met een voorstel voor herziening van de pensioenfondsrichtlijn IORP2. De Pensioenfederatie vindt het belangrijk dat eventuele nieuwe Europese verplichtingen in Nederland pas hoeven worden doorgevoerd na de implementatie van de Wet Toekomst Pensioenen. Het is belangrijk om gelijktijdige, complexe Nederlandse Europese trajecten te vermijden.