Nieuwe handleidingen Belastingdienst

De Belastingdienst heeft twee handleidingen gepubliceerd. Het zijn de Handleiding Gegevensaanlevering van Pensioenproducten over belastingjaar 2016 en de Handleiding Gegevensaanlevering van Pensioenproducten over belastingjaar 2017 (renseignering).  Deze handleidingen zijn van belang voor beroepspensioenfondsen en pensioenfondsen waarbij pensioenopbouw plaatsvindt in een nettopensioenregeling.

De Belastingdienst heeft in overleg met de pensioensector besloten de gegevensaanlevering over het belastingjaar 2016 niet verplicht te stellen. Maar kunnen fondsen wel de gegevens over het belastingjaar 2016 aanleveren, dan is daarbij de handleiding 2016 uitgangspunt. Eind 2016 krijgen de betrokken fondsen hiervoor een uitnodiging.

Over het belastingjaar 2017 zijn de betrokken pensioenfondsen verplicht de gegevens aan te leveren bij de Belastingdienst. De handleiding 2017 is daarbij het uitgangspunt. Eind 2017 krijgen de betrokken fondsen van de Belastingdienst een uitnodiging. De gegevens, de premies en gebeurtenissen moeten vóór 1 februari 2018 worden aangeleverd.

De handleidingen zijn te vinden op Community Gegevens Partners. Pensioenfondsen krijgen toegang tot de handleidingen na aanmelding op de site. Voor inhoudelijke vragen kunnen fondsen terecht bij de Belastingdienst, telefoon 0800-0543 of per e-mail: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl.
 

Bron: Pensioenfederatie