Kamerbrief over generatiepact, pensioenopbouw en fiscale knelpunten

De Belastingdienst maakt na bespreking tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het Ministerie van Financiën de uitvoering van ‘het generatiepact’ in de gemeente Den Haag mogelijk. Dit blijkt uit een brief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 16 januari 2017 waarbij een brief van ditzelfde ministerie aan de Gemeente Den Haag als bijlage werd bijgevoegd.

Bron: het Ministerie van SZW

 

Het gaat om een regeling die werknemers van 60 jaar en ouder de mogelijkheid geeft om 60% te blijven werken, met doorbetaling van 80% van het loon en met behoud van volledige pensioenopbouw. De uren waarop niet meer wordt gewerkt, worden aangemerkt als gedeeltelijk betaald verlof. Doel van ‘het generatiepact’ is om extra ruimte te creëren voor het aannemen van jonge ambtenaren bij gemeenten.

Dergelijke regelingen zijn waarschijnlijk ook voor anderen dan de gemeente Den Haag mogelijk, mits de Belastingdienst groen licht geeft. Dat is mede afhankelijk van de fiscale voorwaarden uit het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1964 en beleidsbesluiten.