DNB-onderzoek integrity risk appetite
De Nederlandsche Bank (DNB) is begonnen met een onderzoek naar de zogenoemde integrity risk appetite van banken, verzekeraars, pensioenfondsen, trustkantoren en betaalinstellingen. De integrity risk appetite geeft aan welke integriteitsrisico’s een instelling kan lopen bij het realiseren van haar doelen of missie.
Pilot
Allereerst onderzoekt DNB met een pilot de inhoudelijke afwegingen van instellingen in de systematische integriteitsrisicoanalyse (SIRA). In eerdere onderzoeken van DNB ging het met name over de opzet van de SIRA, terwijl de focus nu ligt op de vraag of de juiste risico’s daadwerkelijk in de SIRA opgenomen zijn.
Daarnaast onderzoekt DNB in hoeverre de geïdentificeerde risico’s in de SIRA uiteindelijk hebben geleid tot beleid en procedures om deze risico’s adequaat te beheersen. Dit betekent dat DNB onder andere onderzoekt of de genomen maatregelen voldoende zijn toegesneden op de risico’s die de instelling heeft geïdentificeerd in de SIRA. Deze maatregelen moeten er immers toe leiden dat een instelling opereert binnen haar eigen integrity risk appetite.
Aandachtspunten
DNB zal kijken naar onder andere het gebruik van scenario’s bij de vaststelling van de belangrijkste risico’s, de onderbouwing van de weging van de risico’s, de toetsing aan de eigen risk appetite en de betrokkenheid en rol van medewerkers/afdelingen bij de totstandkoming van de risk appetite.
Historie
De eerste onderzoeken zijn inmiddels gestart en lopen door tot in 2017. Het recente SIRA-onderzoek bouwt voort op de integriteitsonderzoeken die DNB vanaf 2015 al uitvoert.
Servicedocument Integriteitsrisicoananlyse
De Pensioenfederatie heeft sectorspecifieke handvatten voor het maken van een integriteitsrisicoanalyse geformuleerd in het servicedocument Integriteitsrisicoanalyse (uitsluitend beschikbaar voor leden).
Bron: De Nederlandsche Bank