Meeste pensioenfondsen kunnen pensioenen in 2025 licht verhogen

“Na een lange periode van stilstand konden in de afgelopen jaren veel pensioenfondsen verhogen. Ook voor 2025 geldt dat de meeste pensioenfondsen de pensioenen geheel of gedeeltelijk kunnen verhogen. Zeker voor werkenden en gepensioneerden die aangesloten zijn bij die pensioenfondsen, is dat mooi nieuws”, zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, over het eerste verhogingsoverzicht 2025 dat zijn organisatie vandaag publiceert. Tegelijk is een nuance op zijn plaats. Een heel aantal fondsen kan de pensioenen niet, of in zeer geringe mate, verhogen. “Dat is een tegenvaller voor werkenden en gepensioneerden die op meer hoopten.”

Het onderzoek loopt nog en wordt in de komende periode verder aangevuld. Uit de respons tot op heden - goed voor circa negentig procent van de aangesloten werkenden en gepensioneerden - komt het beeld naar voren dat vier van de vijf pensioenfondsen de pensioenen geheel (23%) of gedeeltelijk (56%) gaat verhogen. De verhoging komt gemiddeld iets onder de twee procent uit. Ongeveer zeven procent van de fondsen kan de pensioenen helaas niet verhogen. Op dit moment is van ongeveer twaalf procent van de pensioenfondsen nog niet bekend of de pensioenen in 2025 worden verhoogd. 

Zorgvuldige afweging 

Jaarsma: “Pensioenfondsen spannen zich elke dag in voor een waardevol pensioen voor hun werkenden en gepensioneerden. Wanneer het financieel mogelijk is, zullen ze de pensioenen dan ook verhogen. Dat zien we dit jaar ook weer."

"Helaas lukt het niet altijd. Bijvoorbeeld omdat ze last hebben van veranderende economische omstandigheden zoals de dalende rente. Je ziet daaraan dat pensioenfondsen altijd een zorgvuldige afweging maken als het gaat om verhogen. Daarbij wordt ook nadrukkelijk naar de lange termijn gekeken. Soms laat de financiële situatie van een fonds het dan helaas niet toe om de pensioenen te verhogen. En omdat pensioenfondsen op een goede en zorgvuldige manier willen overgaan naar het vernieuwde pensioenstelsel, wordt ook dat betrokken bij de besluitvorming.” 

Wanneer kunnen pensioenen verhoogd worden? 

De belangrijkste factor in het ‘oude’ pensioenstelsel is de hoogte van de dekkingsgraad. Wanneer de dekkingsgraad gunstig is, dan heeft een pensioenfonds de mogelijkheid om pensioenen te verhogen. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat een pensioenfonds ‘in kas’ heeft en de verplichtingen die ze hebben richting aangesloten werkenden en gepensioneerden. Deze wordt door tal van factoren beïnvloed, onder meer door de ontwikkelingen van de beleggingen en de rente. De rente bepaalt hoe de verplichtingen gewaardeerd moeten worden.

Daarnaast wordt naar een aantal andere zaken gekeken. Pensioenfondsen betrekken onder meer de verhoging die ze in recente jaren hebben gegeven. Verder nemen ze ook de ontwikkeling van de prijzen mee, waarbij er door pensioenfondsen verschillende meetmomenten van inflatie worden gehanteerd. Sommige fondsen hanteren een specifieke datum, andere fondsen kijken naar een langere periode. Ook wordt de samenstelling van het deelnemersbestand van een pensioenfonds meegewogen en kunnen pensioenfondsen ervoor kiezen gebruik te maken van versoepelde regels in aanloop naar de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. In dat geval is er, ook bij een iets lagere dekkingsgraad, meer ruimte om pensioenen te verhogen.