Beantwoording Kamervragen over reclame door verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen

Minister Koolmees van SZW heeft schriftelijke vragen beantwoord over reclame door verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfondsen.

In zijn antwoorden licht de minister onder meer toe dat het gedragstoezicht van de AFM gericht is op de naleving van de normen uit de Pensioenwet ten aanzien van voorlichting en informatieverstrekking. Informatieverstrekking die is opgenomen in reclame-uitingen valt daarmee volgens de minister onder het toezicht van de AFM en dient te voldoen aan de algemene eisen dat deze correct, duidelijk en evenwichtig dient te zijn.

De minister wijst er verder op dat het pensioenfondsbestuur verantwoordelijk is voor het besturen van het pensioenfonds. Daaronder valt onder meer de uitvoering van de pensioenregeling, het vormgeven van het beleggingsbeleid, maar ook de wijze waarop het pensioenfonds communiceert met haar (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden en overige aanspraakgerechtigden. Het bestuur richt zich in zijn taak op de belangen van de bij het pensioenfonds betrokken belanghebbenden. Het medezeggenschapsorgaan van een pensioenfonds, waarin de belanghebbenden zijn vertegenwoordigd, heeft de bevoegdheid om een oordeel te geven over het handelen van het bestuur. Hij neemt aan dat het bestuur bij beslissingen inzake communicatie de kosten en effectiviteit van verschillende media overweegt.

Bron: ministerie van SZW / Pensioenfederatie