Jongerennetwerk pensioensector van start: JIIP

Met de lancering van JIIP op 6 oktober is de pensioensector een jongereninitiatief rijker. Het netwerk voor jongeren in institutioneel pensioen (JIIP) gaat aan de slag om jongeren in de sector met elkaar in contact te brengen.  

De pensioensector is een dynamische plek waar je impact kunt maken. Er verandert nu veel rondom pensioen, daar zouden jongeren vanuit rollen zoals communicatie, vermogensbeheer of bestuurder een bijdrage aan kunnen leveren. Toch vinden tot nu toe relatief weinig young professionals hun weg naar de sector. Een gemiste kans voor de sector en jongeren. Daar wil Nikki Trip, spreker, jongerenparticipatie-expert en oprichter van JIIP, wat aan doen. “Ik ben per ongeluk in de pensioensector gerold, maar vind het nu super interessant. Met dit netwerk wil ik de jongeren in de sector aan elkaar verbinden en de sector zo ook aantrekkelijker maken voor nieuwe jonge collega’s”. 

De sector staat voor veel uitdagingen, zoals het nieuwe pensioenstelsel, hoge duurzaamheidseisen en een groeiend tekort aan (jonge) werknemers. “Jongeren mogen zich best meer uitspreken om pensioen beter aan te laten sluiten op hun generatie”, zegt Nikki Trip. “Daar hebben we ambitieuze young professionals voor nodig. Om dit te bewerkstelligen verbindt het jongerennetwerk JIIP jongeren werkzaam in en rond de sector met elkaar.” 

JIIP is er voor jongeren tot 35 jaar die werkzaam zijn bij pensioenfondsen of pensioenuitvoerders, maar ook voor leden van verantwoordings- of belanghebbendenorganen, toezichthouders, pensioenconsultants en pensioengerelateerde NGO’s. Daarnaast zijn ook jongeren met de ambitie om in de sector te gaan werken van harte welkom. Voor de leden worden netwerkevents, borrels, sparringsessies en kennisuitwisselingen georganiseerd. Ook is er speciale aandacht voor intergenerationele ideeënuitwisseling en diversiteit, bijvoorbeeld in samenwerking met vrouwennetwerk ViiP.     

Het netwerk werd feestelijk gelanceerd op 6 oktober tijdens het jaarcongres van de Pensioenfederatie. ”Wij zien dat er een behoefte is om de jongeren zich meer thuis te laten voelen,” zegt Pensioenfederatievoorzitter Ger Jaarsma. “Je wilt tenslotte ook samenwerken met leeftijdsgenoten en het hebben over issues die voor jouw generatie van belang zijn. Vanuit de Pensioenfederatie juichen we de oprichting van JIIP daarom toe.” JIIP is in de oprichting gesteund door de Pensioenfederatie en zal zich ontwikkelen tot een onafhankelijke vereniging die wordt bestuurd door en voor jongeren. De eerste bijeenkomst is het kick-off event op 17 november in de Tolhuistuin in Amsterdam. Dit evenement met een prikkelend programma is voor jongeren die al werken in de sector of daar belangstelling voor hebben.

Bron: JIIP