Het IMVB-convenant loopt af, maar due diligence blijft springlevend
Het convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB) pensioenfondsen startte na een lang en intensief voortraject in 2019. Na 4 jaar intensieve samenwerking onderling en met andere geledingen, loopt het IMVB-convenant dit jaar af. Hieronder enkele beknopte antwoorden op vragen die daarover leven.
Hoe wordt het convenant afgesloten?
Momenteel loopt er nog een tussenmonitoring met peildatum 30-6-2022. Tijdens de Jaarbijeenkomst IMVB op 15 december gaf de Monitoringcommissie een eerste terugkoppeling en het definitieve rapport wordt in februari 2023 verwacht.
Volgend jaar in de zomer vindt de eindevaluatie(monitoring) plaats met als peildatum 31-12-2022. Deze monitoring zal wederom dezelfde vragen bevatten en de mogelijkheid om de vragen van vorig jaar over te nemen. In tegenstelling tot dit jaar, zullen volgend jaar reeds goedgekeurde antwoorden niet nog een keer beoordeeld worden. Het rapport en de conclusies zullen gepresenteerd worden tijdens een eindevenement.
Zijn we daarna helemaal van due diligence af?
Zeker niet. Onder het brede spoor hebben alle ondertekenaars beloofd beleggingsbeleid en uitvoering aan te passen (artikelen 3 t/m 6). Bij een correcte uitvoering van het convenant zouden deze artikelen geïmplementeerd moeten zijn aan het einde van dit jaar. Due diligence is een continue proces dat daarmee beschreven staat in het beleid en daarmee doorloopt. Hoewel wij hopen en verwachten dat veel pensioenfondsen alle artikelen geheel geïmplementeerd zullen hebben aan het einde van het jaar, realiseren wij dat enkele pensioenfondsen dat niet zullen hebben. De monitoring valt weg na de eindevaluatie in de zomer van 2023. De Pensioenfederatie adviseert sterk om door te gaan met de implementatie in 2023 en daarna. Dit omdat due diligence (en IMVB) enkel zin heeft als de artikelen 3 t/m 6 van het convenant geheel geïmplementeerd zijn.
Overruled Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) het IMVB-covenant?
De SFDR is een informatieverschaffingsverordening die verplichtingen opsomt over het geven van ESG-informatie. IMVB gaat verder dan enkel het verschaffen van informatie, er zijn namelijk verschillende artikelen waarvoor beleid aangepast dient te worden. De SFDR verschilt dan ook wezenlijk van het convenant, hoewel er ook overeenkomsten bestaan. De Pensioenfederatie geeft daar meer informatie over in de volgende servicedocumenten: SFDR & rapportage maatschappelijk verantwoord beleggen.
Komt er due diligence wetgeving?
Zowel vanuit Brussel als Den Haag zijn er plannen en ideeën gepresenteerd om due diligence te verplichten voor het bedrijfsleven en ook de financiële sector. Het is daarbij door verschillende redenen nog niet duidelijk of pensioenfondsen daar direct onder zullen vallen. De Pensioenfederatie verwacht echter wel dat pensioenfondsen vroeg of laat te maken zullen hebben met een verplichte vorm van due diligence. Alle gepresenteerde plannen en ideeën zijn daarbij gebaseerd om de OESO-richtlijnen die ook de basis vormen van ons IMVB-convenant. Pensioenfondsen die het convenant hebben geïmplementeerd zullen bij de implementatie van toekomstige verplichtingen dus zeker een voorsprong hebben. Onder de Europese voorstellen kan sectorale samenwerking een rol spelen bij de uitvoering van de due diligence.
Komt er een vervolg op de samenwerking na 2022?
Momenteel is de organisatie van het IMVB-convenant nog in gesprek over een vervolg op de samenwerking tussen pensioenfondsen onderling en met de andere geledingen. De pensioengeleding heeft een voorstel gedaan en is nu in gesprek met andere geledingen of zij wensen aan te sluiten bij een structureel stakeholderdialoog. We laten ons daarbij niet onder druk zetten van de tijd en presenteren waarschijnlijk in de loop van 2023 de definitieve plannen. De intervisiegroepen worden nog steeds enthousiast beoordeeld en zullen ook in 2023 doorlopen (zonder andere geledingen) onder coördinatie van de Pensioenfederatie. Ook zal er, zoals eerder gemeld, nog een eindevaluatie volgen.
Bron: Pensioenfederatie