Rating pensioenregelingen van TPRA: een groeidiamant?

Vandaag kwam The Pensions Rating Agency (TPRA) met een vergelijking van regelingen van pensioenfondsen. Sommige regelingen scoorden vijf diamanten, andere slechts één.

Het is ongetwijfeld een hele klus geweest om alle data te verzamelen. Lang niet alle pensioenfondsen hebben gereageerd en de data gecheckt, wat ongetwijfeld te maken heeft met de onbekendheid van de afzender en hoge druk op informatieverstrekking die vanuit partijen als toezichthouders al bij pensioenfondsen ligt en waaraan zij begrijpelijkerwijs prioriteit geven.

Nu er een lijst is, ontstaat gelijk de vraag naar meer informatie: hoe zit het met de prijs/kwaliteitverhouding van de verschillende regelingen? Dat kan voor deelnemers van groot belang zijn. Bovendien: pensioenregelingen zijn maatwerk, waarbij de inhoud van de regeling door sociale partners wordt afgestemd op de kenmerken en wensen van de deelnemers. Waar bij een fonds weinig mensen kostwinner zijn, is een uitgebreide partner-regeling tenslotte minder relevant. Dat kost diamanten, terwijl het voor de deelnemers een prima regeling is. Tot slot zou ook het meewegen van pensioenregelingen van verzekeraars het overzicht  verrijken. Met het meenemen van beschikbare premieregelingen en de vele regelingen van pensioenverzekeraars in het overzicht zou het plaatje er wellicht anders uitzien.

Kortom: de rating van TPRA is een goede start en prikkelt tot verdere uitbreiding. Als de rating aan autoriteit wint, zullen fondsen ook meer prioriteit geven aan het checken van de lange lijsten die TPRA aan hen heeft opgestuurd. Daarmee zal de vergelijking aan kwaliteit winnen en daarmee een positieve impuls kunnen geven aan het pensioenbewustzijn in Nederland.

Bron: de Pensioenfederatie