Dekkingsgraden grote pensioenfondsen boven 100 procent. Verder herstel is nodig

Vandaag maken de vijf grootste bedrijfstakpensioenfondsen bekend hoe ze er halverwege dit jaar voor staan.

Graadmeter daarvoor is de stand van de dekkingsgraad per 30 juni 2018. Die is inmiddels bij al deze fondsen weer boven de 100 procent uitgekomen. Dat betekent dat voor alle huidige en toekomstige verplichtingen voldoende vermogen aanwezig is. Echter, vier van de vijf grootste fondsen voldoen nog niet aan de minimaal vereiste dekkingsgraad van rond de 104.2 procent die ze eind 2019 dan wel eind 2020 moeten hebben bereikt. Dit betekent dat voor hun deelnemers en gepensioneerden de kans op verlaging van pensioenopbouw en -uitkeringen blijft bestaan. Besluitvorming daarover vindt plaats op basis van de dekkingsgraad per 31 december 2019 of 2020. De fondsen wijzen daar vandaag ook expliciet op in hun kwartaalberichten.

Het pensioenfonds voor de Bouw staat er beter voor. Dit fonds laat de pensioenen weer gedeeltelijk meestijgen met de inflatie. Ook andere fondsen kunnen inmiddels weer geheel of gedeeltelijk indexeren.

Waardeoverdracht weer mogelijk
Doordat de dekkingsgraden van alle grote fondsen boven de 100 procent zijn gekomen, mogen zij weer meewerken aan waardeoverdracht als een deelnemer die van baan verandert de wens daartoe te kennen geeft.

Bron: Pensioenfederatie