Reactie Koolmees op motie Omtzigt over de afdwingbaarheid van het UPO

Minister Koolmees (SZW) informeert de Tweede Kamer over de uitvoering van de motie Omtzigt inzake de wens tot juridische afdwingbaarheid van het Uniform Pensioen Overzicht (UPO).

De minister geeft aan dat uitvoering van de motie nader onderzoek vergt. Diverse aspecten zullen in dit onderzoek worden betrokken. Zo stelt de minister dat alléén het pensioenreglement bepalend is voor de pensioenaanspraak of het pensioenrecht. Daarnaast dient informatie aan de deelnemer “correct” te zijn. De minister wil onderzoeken of deze laatste bepaling de deelnemer voldoende beschermt, maar ook welke gevolgen voor de pensioenuitvoering er zijn als deelnemers absolute rechtszekerheid kunnen ontlenen aan informatie van hun pensioenuitvoerder.

De motie vergt volgens de minister grondige analyse van diverse juridische en uitvoeringstechnische aspecten. Hierbij zullen tevens bevindingen van de Ombudsman Pensioenen en de nu lopende evaluatie van de Wet Pensioencommunicatie worden betrokken. De minister informeert de Kamer zodra het onderzoek is afgerond.

Bron: ministerie van SZW / Pensioenfederatie