Eerste Kamer stelt vragen over pensioenakkoord

Vanuit de Eerste Kamer zijn per brief een aantal vragen gesteld aan minister Koolmees over het in juni gesloten pensioenakkoord.

De fractie van de SP stelt vragen over mogelijke komende kortingen en de houdbaarheid van het pensioenakkoord in het licht van de recente ontwikkelingen op de financiële markten. Daarnaast vragen zij de regering om maatregelen te nemen om kortingen op korte termijn te voorkomen en vinden zij dat de top van pensioenfondsen zouden moeten vallen onder de Wet normering topinkomens. De fractie van FVD sluit zich aan bij deze vragen.

De fractie van 50PLUS stelt, mede namens het CDA, PVV en fractie-Otten, met name vragen over de compensatie voor het afschaffen van de doorsneesystematiek. Uit de vragen blijkt dat zij het niet logisch vinden dat de huidige gepensioneerden aan de compensatie zouden moeten meebetalen, ook niet indirect via de dekkingsgraad. Ook stellen deze fracties vragen over het invaren van bestaande aanspraken in een nieuwe regeling en het inperken van het bezwaarrecht bij waardeoverdracht. Ten slotte komt ook bij deze fracties de vraag op of kortingen op korte termijn voorkomen kunnen worden.

Bron: Eerste Kamer / Pensioenfederatie