Wedstrijd tegen de tijd

Onder de prikkelende kop “Pensioenfondsen in Nederland presteren beter op klimaatverandering dan verzekeraars” publiceerde VBDO vandaag een rapport over de vraag of institutionele beleggers voldoende bijdragen aan netto nul emissies in 2050.

Het goede nieuws is dat klimaat hoger op de agenda staat. De totale gemiddelde score van pensioenfondsen steeg van 3,4 in 2019 naar 4,7 in 2021 en bij verzekeraars van 1,9 in 2019 naar 2,9 in 2021. Dat is procentueel gezien een mooie groei, maar de schaal loopt van 1 naar tien. Er zijn dus nog geen voldoendes uitgedeeld. VBDO stelt dat institutionele beleggers nog meer moeten doen om bij te dragen aan de doelstelling van nul emissies in 2050.

De Nederlandse financiële sector heeft vrijwillig een commitment ondertekent waarin zij afspraken maakt en dat dient als platform voor het uitwisselen van kennis en ervaring. In dit Klimaatcommitment hebben pensioenfondsen, vermogensbeheerders, verzekeraars en banken afgesproken om uiterlijk dit jaar actieplannen die bijdragen aan het akkoord van Parijs, bekend te maken. Inclusief de reductiedoelstellingen voor 2030. Samen met elkaar kijken wij nu wat onze gemeenschappelijke visie is op actieplannen. Ruim de helft van de instellingen had deze actieplannen vorig jaar al opgesteld, dus waarschijnlijk gaan we die doelstelling gezamenlijk halen.

Dat het niet bij papier moet blijven, vinden ook de financiële instellingen zelf. In het online congres ‘Het Grote Geld en het klimaat’ concludeerden ze dat Nederland voorop loopt in de financiële wereld, maar dat dit nog lang niet genoeg is. Om verdere stappen te kunnen zetten kunnen de financiële instellingen alleen versnellen als ze gegevens hebben over CO2-uitstoot. Gegevens die nodig zijn om investeringen de duurzame kant op te sturen. Europese wetgeving en het opstellen van de taxonomie van producten en projecten die vallen in de categorie ‘duurzaam’ is daarom van groot belang. Zodat duidelijk wordt welke investeringen echt bijdragen aan het terugdringen van de klimaatverandering.

Kortom: de prikkelende kop van het rapport van VBDO doet denken aan een wedstrijd. Dat is het ook; maar niet tussen financiële instellingen onderling, maar tegen de tijd. Willen we de doelstellingen van 2030 en 2050 kunnen halen, dan moeten alle partijen versnellen. Overheden moeten duidelijk maken wat de transitiepaden zijn waarlangs investeringen tot CO2-reductie leiden, bedrijven moeten gegevens rapporteren waarop de juiste investeringsbeslissingen gemaakt kunnen worden en de politiek moet zorgen dat wetenschappelijke inzichten niet worden vertroebeld, zoals bij de taxonomie dreigt te gebeuren. 

Bron: Pensioenfederatie