EIOPA houdt regelmatig een stresstest voor pensioenfondsen. Met de stresstest wil EIOPA een actueel beeld krijgen van de financiële positie van pensioenfondsen; en het effect van het beleid van pensioenfondsen bepalen op de financiële markten en de reële economie.
Drie recente testen (2015, 2017 en 2019) laten zien dat de Nederlandse pensioenfondsen een stabiliserende rol op de financiële markten hebben en dat er geen sprake is van systeemrisico’s. Ook wordt het effect op de reële economie gedempt dankzij de systematiek van herstelplannen in Nederland, waarbij maatregelen (zoals korten op pensioen) gespreid worden over de tijd.
Vanaf 2019 maakt EIOPA ook een analyse van het duurzaam beleggingsbeleid van pensioenfondsen. EIOPA heeft de resultaten van de klimaatstresstest 2022 in december 2022 bekend gemaakt. Nederlandse pensioenfondsen doorstonden de test goed.
Inzet Pensioenfederatie
De Pensioenfederatie onderschrijft het belang van toetsen van financiële instellingen op hun houdbaarheid en systeemrisico’s. De Nederlandse pensioenfondsen voeren daartoe zelf regelmatig Asset & Liability Management (ALM)-studies uit. EIOPA voert de stresstests uit op basis van zowel het financieel toetsingskader (FTK), als ook haar eigen 'common methodology'. Wij zetten ons ervoor in om in het vervolg het gebruik van de common methodology achterwege te laten, omdat het niet aansluit op het FTK dat in Nederland geldt. Daarmee biedt de common methodology geen meerwaarde voor Nederlandse pensioenfondsen, terwijl er wel kosten gemaakt worden om de stresstest uit te voeren.
De Pensioenfederatie is wel tevreden over het gebruik van de kasstroomanalyse (cash flow analysis, CFA). De kasstroomanalyse is makkelijker uitvoerbaar, relevanter voor de deelnemende fondsen en geeft beter inzicht in hoe een economische schok zich zou vertalen naar de reële economie. De Pensioenfederatie werkt met haar Europese koepelorganisaties en partners mee aan een verdere verbetering van deze methode.