Europese landen zien zich geconfronteerd met gemeenschappelijke uitdagingen van de vergrijzing, de financiële houdbaarheid van pensioenstelsels en de flexibilisering van arbeidsmarkten. Hoewel sociaal beleid primair onder de competentie van de lidstaten valt, speelt de EU een adviserende en coördinerende rol. Zo doet de Europese Commissie regelmatig aanbevelingen over pensioenstelsels aan Eurolanden in de context van de Europese begrotingsregels, het zogenoemde Europese semester.
Daarnaast hebben de Europese lidstaten, in november 2017, 20 principes voor een Europese sociale pijler (European Pillar of Social Rights) aangenomen. De lidstaten en Europese instellingen delen de politieke verantwoordelijkheid voor het implementeren van de 20 principes, maar ze leiden niet tot Europese wetgeving op het gebied van pensioenen. Een scorebord monitort de implementatie van de principes. Ook publiceert de EU om de paar jaar een Ageing Report en Pension Adequacy Report met analyses en vergelijkingen tussen lidstaten.
Inzet Pensioenfederatie
De belangrijkste prioriteit voor de Pensioenfederatie is een adequaat en houdbaar pensioen. Daarom zet de Pensioenfederatie erop in om bedrijfspensioenen op Europees niveau te bevorderen, waarbij de lidstaten de ruimte behouden om zelf hun pensioenstelsel in te richten. Daarbij zijn de volgende principes leidend voor de Pensioenfederatie:
- Adequaatheid, houdbaarheid, kostenefficiëntie en betrouwbaarheid van pensioenen.
- Een evenwichtig multi-pijler pensioensysteem.
- Mogelijke collectieve pensioensystemen met risicodeling en verplichte deelname of auto-enrollment mechanismen.
Concreet zou de Pensioenfederatie graag zien dat lidstaten doelen moeten stellen voor de ambitie van hun eigen pensioenstelsel op het gebied van adequaatheid, als onderdeel van het Europese semester. De Europese Unie zou dan jaarlijks de voortgang monitoren en benchmarken. Meer informatie vindt u hier in onze position paper over de Capital Markets Union. De Europese Commissie heeft een green paper (discussiestuk) gepubliceerd over de vraag hoe met vergrijzing om te gaan. De EU heeft ook een expertgroep bijeengeroepen die in 2020 adviseerde te blijven bij ‘minimale harmonisatie’ van pensioenregelgeving en om te komen met een blauwdruk voor goede DC-regelingen.
In 2018 heeft de Europese Commissie in het kader van de European Pillar of Social Rights gepresenteerd, die in 2021 is vertaald in een actieplan. Dit adresseert het pensioengat tussen mannen en vrouwen, spreekt zich uit voor een afdoende pensioen en genoeg middelen voor iedereen om, ook na pensionering, waardig te leven.
Nieuws en achtergronden
De nieuwe Europese Commissie heeft een green paper (discussiestuk) gepubliceerd over de vraag hoe met vergrijzing om te gaan. De EU heeft ook een expertgroep bijeengeroepen die in 2020 adviseerde te blijven bij ‘minimale harmonisatie’ van pensioenregelgeving en om te komen met een blauwdruk voor goede DC-regelingen.
In 2018 heeft de Europese Commissie in het kader van de European Pillar of Social Rights gepresenteerd, die in 2021 is vertaald in een actieplan. Dit adresseert het pensioengat tussen mannen en vrouwen, spreekt zich uit voor een afdoende pensioen en genoeg middelen voor iedereen om, ook na pensionering, waardig te leven.