In het kader van de strategie voor duurzame financiering heeft de Europese Commissie in 2021 een voorstel gepresenteerd voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De Pensioenfederatie heeft gereageerd met een position paper. In de zomer van 2022 is er een akkoord bereikt tussen het Europees Parlement en de Europese Raad.
De CSRD legt grote ondernemingen de verplichting op om op een eenvormige manier te rapporteren over hun duurzaamheid. De CSDR is de opvolger van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en vervangt deze regelgeving.
De CSDR vraagt rapportage van meer data, op basis van bindende duurzaamheidstandaarden en er introduceert een auditverplichting. De terminologie moet in lijn zijn met de SFDR en de Taxonomie.
Inzet Pensioenfederatie
De Pensioenfederatie is tevreden dat de CSDR er komt. Pensioenfondsen kunnen de duurzaamheidsdata die bedrijven gaan rapporteren onder de CSDR goed gebruiken. Veel pensioenfondsen investeren namelijk in duurzame bedrijven. Om hun duurzaamheidsdoelen te halen hebben ze informatie nodig over de bedrijven waar ze in investeren.
Veel Nederlandse pensioenfondsen hebben de data ook nodig om te voldoen aan rapportageverplichtingen volgens de Taxonomie en de SFDR. De Pensioenfederatie is verheugd dat de informatiebehoefte van de pensioensector onder de SFDR een leidende rol speelt bij de ontwikkeling van deze standaard, waarvoor al concepten ter consultatie voorliggen.
De Pensioenfederatie is verheugd dat de CSRD niet van toepassing wordt op pensioenfondsen. Zij rapporteren namelijk al volgens de SFDR; dubbele rapportage is kostbaar en onnodig. Bij de implementatie van deze Europese richtlijn in Nederlandse wetgeving zouden pensioenfondsen buiten bereik gehouden moeten worden.