Diversiteit en inclusie
De Pensioenfederatie vindt een zorgvuldige samenstelling van pensioenfondsorganen (bestuur, intern toezicht, verantwoordingsorgaan of belanghebbendenorgaan) belangrijk voor de kwaliteit van besluitvorming. Divers samengestelde teams, met ruimte voor uiteenlopende invalshoeken en perspectieven, komen tot betere resultaten dan minder divers samengestelde teams waarin deze ruimte er minder of niet is. Daarom stelt ‘goed pensioenfondsbestuur’ eisen aan alle organen van pensioenfondsen op het gebied van diversiteit, inclusie en lerend vermogen.
Tijdlijn
2024: nieuwe Code Pensioenfondsen
De Code Pensioenfondsen 2024 bouwt voort op de code 2018. De meeste normen zijn niet gewijzigd, het thema diversiteit wel. Dat is verbreed tot diversiteit en inclusie en raakt aan verschillende andere thema's, met bijbehorende normen: goed bestuur (norm 13), betrekken van belanghebbenden (norm 32), effectief functioneren van fondsorganen (normen 33, 34, 35 en 36), gewenst gedrag, cultuur en integriteit naleven en uitdragen (norm 43) en jaarlijks zelfevalueren (norm 49).
Aan de bestaande normen voor diversiteit in geslacht of gender en leeftijd is sociaal-culturele diversiteit toegevoegd. Verder moeten pensioenfondsen over een schriftelijk beleid beschikken dat diversiteit en inclusie bevordert. En een planmatige aanpak hebben om deze doelen te bereiken.
2023: servicedocument Besturen van een pensioenfonds
Dit servicedocument is opgedeeld in 3 delen. Diversiteit en inclusie hebben in alle drie de delen een belangrijke plaats. Deel I reikt ideeën aan voor het organiseren van een professionele organisatie. Daarnaast geeft deel II verantwoordelijkheidsgebieden (voorheen: kennisgebieden) weer in een logische bestuurscyclus. Deel III bestaat uit bijlagen. In de bijlagen staan praktische handvatten.
2023: special Magazine Pensioenfederatie
In juni 2023 verscheen een special over diversiteit in de pensioensector, met voorbeelden van goede ervaringen uit de pensioensector en kritische aandachtspunten.
2022: onderzoeksrapport Netspar
In juli 2022 publiceerden Tanachia Ashikali en Floortje Fontein van de Universteit Leiden het Netspar design paper 212 Diversiteit en Inclusie in Pensioenfondsbesturen. Dit kwalitatieve onderzoek zich op mogelijke barrières voor het behalen van de diversiteitsdoelstellingen en op mogelijke drijfveren en bevorderende factoren. Een opeenstapeling van normen werkt mogelijk belemmerend voor het realiseren van de diversiteitsdoelstellingen. Ervaren barrières hangen samen met het werving- en selectieproces en vergen van besturen dat zij actief diverse kandidaten werven. Tot slot is meer inzicht nodig in hoe belanghebbenden en intern toezicht de diversiteit in besturen kunnen bevorderen.
2018: onderzoek Diversiteit binnen de semipublieke sector
Het onderzoek Diversiteit binnen de semipublieke sector van Evelien Visscher voor haar masterscriptie aan de Universiteit van Leiden reikt meerdere suggesties aan om de diversiteit in pensioenfondsorganen te vergroten:
- Ben bewust van en neutraliseer bias van leden van de selectiecommissie.
- Zorg voor een divers samengestelde selectiecommissie.
- Zet externe werving- en selectiebureaus in.
- Nuanceer de vereiste ervaring en kennis. Help minder ervaren kandidaten met gerichte opleiding en trainingen, coachingstrajecten en zogenaamde buddy-constructies.
- Zet in op talentontwikkeling voor de toekomst, bijvoorbeeld via stages.
2018: plan van aanpak diversiteit
De Pensioenfederatie en de Stichting van de Arbeid publiceerden 14 november 2018 een plan van aanpak ter bevordering van diversiteit binnen pensioenfondsbesturen en de andere pensioenfondsorganen (verantwoordingsorgaan of belanghebbendenorgaan en het intern toezicht). In het plan brengen de Pensioenfederatie en de Stichting van de Arbeid bestaande initiatieven bij pensioenfondsen en voordragende partijen in kaart en doen ze aanbevelingen. De aanbevelingen gaan over competentieontwikkeling, periodiek overleg en afspraken tussen voordragende organisaties over de invulling van (te verwachten) vacatures, het eventuele gebruik van het modelconvenant samenwerking voordragende organisaties, en de inzet van netwerken als PensioenLab en Vrouwen in Institutioneel Pensioen.
2017: oprichting Pensioenlab Academie
Een mix van bestuurders van verschillende leeftijden draagt in grote mate bij aan de gewenste diversiteit en daarmee aan betere besluitvorming. Vaak missen jongeren nog de juiste ervaring en/of kennis om in besturen van pensioenfondsen plaats te nemen. Daarom richtten FNV, CNV en VCP in 2017 de PensioenLab Academie op. Het is dé plek waar jongeren meer kunnen leren over pensioen op drie niveaus. Jonge mensen die in de sector willen werken, die in een bestuur willen komen of die gewoon meer willen leren zijn van harte welkom. Met deze Academie willen de oprichters meer jonge mensen de pensioenwereld insturen, zowel in verantwoordingsorganen als besturen. De Pensioenlab Academie krijgt de volle steun van de Pensioenfederatie, zodat deelname aan de Academie ook een streepje voor geeft bij bijvoorbeeld een sollicitatie in de sector.