3. Voorbereiding op de transitie

Pensioenfondsen moeten transparant zijn. Wat moet berekend en getoond worden tijdens de transitiefase? Hoe zorgen we dat het voor álle deelnemers duidelijk blijft? Welke praktische punten verdienen aandacht?

Om duidelijk te kunnen communiceren, moet de sector aan een aantal voorwaarden voldoen. Denk aan het maken van afspraken over eenduidige communicatie, zoals op mijnpensioenoverzicht.nl. In aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel met nieuwe pensioencontracten zijn er diverse zaken die aan ‘de achterkant’ geregeld moeten worden voordat uitvoerders op een duidelijke, eenduidige manier kunnen communiceren.

Projecten
Communicatieplan als onderdeel van implementatieplan 

Pensioenfondsen moeten samen met het implementatieplan het communicatieplan indienen. Hoe ziet een goed opgebouwd communicatieplan eruit en welke onderdelen moet het in ieder geval bevatten?

Communicatie over (verwacht) pensioen voor en na de transitie 

Pensioenfondsen moeten (gewezen) deelnemers, pensioengerechtigden en ex-partners informeren over de overgang van de huidige naar een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan de Wet toekomst pensioenen. We noemen het totaal aan wettelijk verplichte informatie dat beschikbaar moet zijn of actief verstrekt moet worden ‘Transitiecommunicatie’. In de wet staat wanneer deze informatie moet worden verstrekt of beschikbaar gesteld en welke informatie de verschillende belanghebbenden moet ontvangen of kunnen bekijken als beschikbare informatie. Het servicedocument Transitiecommunicatie  bevat een duiding van de wet en geeft handreikingen voor de wijze waarop een pensioenfonds kan voldoen aan wet- en regelgeving.

Onderdeel van de eerste en tweede berekening is het geven van een (persoonlijke) toelichting op de verschillen tussen de getoonde bedragen voor de huidige/oude en nieuwe pensioenregeling en de eerste en tweede berekening. Uitvoering geven aan deze verplichte is een hele uitdaging. Het inspiratiedocument ‘aanpak uitleg verschillen’ geeft pensioenfondsen een handvat bij het maken van deze toelichting op de verschillen. Uitgangspunt voor deze aanpak is dat de uitleg wordt gebaseerd op het verschil tussen de bedragen: 1) is het bedrag in de nieuwe pensioenregeling hoger of lager en 2) door welke factor(en) wordt dit verschil veroorzaakt.

Als een pensioenuitvoerder de in het inspiratiedocument beschreven aanpak verder uitwerkt en/of aanpast voor eigen gebruik, zal de uitvoerder kijken naar de specifieke veranderingen in de eigen regeling, de kenmerken van de verschillende doelgroepen, eigen uitgangspunten voor de communicatie en uiteraard de uitvoerbaarheid.

Noodzakelijke afspraken over bedragen en rekenmethodes – project in samenwerking met mijnpensioenoverzicht.nl

Welke afspraken over het tonen van bedragen (definities en rekenmethodes) voorafgaand, tijdens en na de transitie naar de nieuwe pensioencontracten zijn nodig? We willen dat deelnemers en gepensioneerden op elk moment de bedragen begrijpen die voor hen onderdeel zijn van de basisgegevens van pensioen. Onder leiding van het bestuursbureau van Stichting Pensioenregister wordt een analyse uitgevoerd: welke afspraken zijn nodig om te zorgen voor continuïteit van duidelijke informatie?